top of page
Foto van schrijverstudents humasol

Ons verblijf in Gyaha

Bijgewerkt op: 12 mei

Ons verblijf in Gyaha:


De eerste dagen zochten we onze draai in Gyaha, een klein dorp met veel cacaobomen en akkers rondom. Er loopt een aarden weg pal door het dorp met weinig verkeer. In het centrum is er een pleintje waar mensen samenkomen, waar de markt op vrijdag plaatsvindt en waar s’avonds de nieuwtjes van de dag door een luidspreker worden geroepen! De markt bestond vroeger uit vers fruit van de omliggende dorpen maar door de monocultuur zijn alle velden cacao boerderijen geworden.


In het dorp kent iedereen elkaar en bestaat er is er een soort routine: vroeg opstaan om op het land te werken, kinderen gaan naar school (ook al is er niet altijd les) en vrouwen doen de was en de plas, wat hier niet altijd evident is. Het is voor hun dan ook even schrikken als er 4 obrouni’s (Westerling in Twi) hun dorp binnenwandelen. De kinderen zijn enthousiast, de hoofden van het dorp wensten ons welkom en de gemiddelde inwoner heeft even tijd nodig om de argwanende blik te vervangen door een glimlach.


In Gyaha krijgen boeren een stuk land van een landheer. Deze velden kunnen ver van het dorp liggen. Om de maand kan men de cacao vruchten, die op de stam groeien, oogsten. Hierna fermenteren ze de vruchten. Dan worden de bonen uit de vrucht gedroogd op een houten constructie (stinkie winkie). De boon die eerst paars is vanbinnen wordt dan bruin. Voor elke emmer cacao is de boer een emmer verschuldigd aan de landheer. Om de zoveel tijd komen er kopers van bedrijven de cacao opkopen of verkopen de boeren hun oogst zelf in het dichtstbijzijnde stad (Akim Oda).


Oke, wat meer over ons verblijf en de werken!

Na 2 dagen werden we officieel voorgesteld en konden we aan het werk beginnen (joepie). De inwoners hadden al veel voorbereid in juni, de meerderheid van waterleidingen en kraantjes waren al geplaatst. Wij installeerden het reservoir, floatswitch, filter, pomp en zonnepanelen. We connecteerden alle leidingen en ... na 2 weken stroomde het water uit de kraantjes! Dit komt vooral door de ervaring van de vele vakmensen waarmee we samenwerkten. De  dakenbouwer hielp mee bouwen met de structuur voor de zonnepanelen, de metser bouwde 8 waterplaatsen en de tegelaar versierde de ze. Heel het dorp kwam samen om in een recordtempo een gracht te graven! De Ghanezen zijn echt verbazend sterk, gedreven en behulpzaam.


Het resultaat mag er zijn, maar de weg ernaartoe zit vol met bochten. Het is moeilijk om met iedereen echt een plan uit te werken waardoor je 2 stappen vooruitzet om er 1 terug te zetten. Zo moest er een nieuwe leiding gelegd worden omdat de diameter te klein was, enkele zonnepanelen opnieuw geplaatst worden omdat de structuur niet recht was. Zo bevat het leidingnet veel onnodige bochten.


Maar, het zwoegen en wachten aan de handpomp is voor velen verleden tijd. We zien veel lachende gezichten! Komende dagen zullen we het systeem opvolgen, evalueren en voorstellen aan het watercomité.


Het is hier (letterlijk en figuurlijk) een zeer warme ervaring om deel uit te maken van Gyaha. Nadat de mensen wisten wat het doel van ons verblijf is, krijgen we alle soorten fruit. S ochtends eten we bv mango bij het ontbijt, om 10u kunnen we ons verblijden met verse cacao vruchten. smiddags advocado op ons brood en om 3u nog een kokosnoot binnenslurpen. s avonds bakbanaan als hoofdgerecht en een suikerrietstengel als dessert!



De grootste geheimen van team Fos

Alhoewel we een jaar lang dit project hebben voorbereid, leren we elkaar toch nog beter kennen. Deze geheimen kwamen aan het licht:

  • Lise lepelt regelmatig in een pot choco.

  • Catoo houdt van spicy

  • Michiel is een vogelaar

  • Michiel en Catoo hebben schrik van spinnen

  • Nathan is de enige zonder ring (en werd al snel uitgehuwelijkt)

  • Nathan zijn examenbroek brengt geluk









5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page